Ai nevoie de un avocat pentru cazul tau?
Telefon: 0732.710.701
Email: avocat@procese.ro
Distribuirea de dividende necuvenite poate fi considerată o infracțiune conform Codului Penal din România și poate fi sancționată cu pedepse variabile, în funcție de gravitatea faptei și de circumstanțele în care a fost comisă.
Potrivit articolului 296 din Codul Penal, reprezintă infracțiune fapta de a se atribui dividende necuvenite, atunci când, în mod fraudulos, se distribuie dividende mai mari decât cele prevăzute în lege sau în contractul social, cu scopul de a obține un beneficiu financiar necuvenit.
Pentru această infracțiune, se pot aplica pedepse de la 6 luni la 3 ani închisoare. În plus, poate fi dispusă și o pedeapsă complementară, cum ar fi interzicerea unor drepturi, cum ar fi dreptul de a conduce o afacere sau de a avea funcții de conducere într-o companie.
În cazul în care prejudiciul cauzat prin distribuirea de dividende necuvenite este foarte mare, se poate aplica o pedeapsă mai mare, de până la 7 ani închisoare. De asemenea, dacă fapta este săvârșită în cadrul unei organizații infracționale, pedeapsa poate fi mai mare, de până la 10 ani închisoare.
Este important de menționat că pentru a se putea aplica o pedeapsă, trebuie ca infracțiunea să fie dovedită în fața instanței de judecată, printr-un proces penal. În caz contrar, nu se poate dispune o pedeapsă, ci doar măsuri preventive, cum ar fi sechestrarea sau confiscarea bunurilor obținute prin distribuirea de dividende necuvenite.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.