Ai nevoie de un avocat pentru cazul tau?
Telefon: 0732.710.701
Email: avocat@procese.ro
Rezerva succesorala reprezinta o parte din masa succesorala care nu poate fi disponibila prin dispozitii de ultima vointa, ci trebuie sa fie rezervata unor mostenitori legali. Aceasta rezerva poate fi instituita in mod obligatoriu prin lege sau prin vointa expres exprimata a defunctului.
In general, rezerva succesorala se refera la dreptul de succesiune rezervat mostenitorilor legali de gradul I (descendentii, adica copiii sau nepotii), care nu poate fi transmis altor persoane prin dispozitii testamentare. Astfel, daca defunctul lasa copii, acestia beneficiaza de o rezerva legala egala cu jumatate din masa succesorala. Daca defunctul lasa si nepoti, rezerva legala se imparte intre acestia in mod egal.
Rezerva succesorala poate fi, de asemenea, instituita prin vointa defunctului, prin clauze de inalienabilitate si inexecutabilitate cuprinse in testament. Astfel, mostenitorii pot fi obligati sa pastreze anumite bunuri in patrimoniu sau sa le pastreze sub anumite conditii, astfel incat sa nu le poata disponibiliza liber.
In cazul in care rezerva succesorala este incalcata, mostenitorii legali au dreptul sa ceara anularea dispozitiilor testamentare care le-au prejudiciat dreptul la aceasta rezerva.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.